Nemcsak esztétikai szempontból fontos a fogkő eltávolítása.

Szponzorált tartalom

fogkő eltávolítás
fogkő eltávolítás

Magára, a külsejére és megjelenésére sokat adó nőként mindig is kiemelten foglalkoztam a fogaimmal. A napi kétszeri, sőt nem egyszer háromszori fogmosás mellett igyekeztem minél többet megtudni a helyes fogápolásról. Minden cikket elolvastam a témában, kipróbáltam az új termékeket; fogkrémeket, szájöblítőket, sőt még fogselymet is használtam, az elektromos fogkeféről nem is beszélve.

Mégis, az elmúlt hetekben nagyon furcsát éreztem a fogaim felületén. Gyakori rossz szokásom, hogy a nyelvemet végighúzom a fogaim belső felén, és mostanság az ilyen kis mozdulatok során határozottan éreztem valami nagyon nem odavaló dolgot a fogsorom belső felületén. Valami érdes, kellemetlen képződményt, ami azelőtt nem volt ott. Meg is néztem a kistükrömben, hogy mi lehet az, és bizony sárgás elszíneződésű lerakódásokkal szembesültem. Nem kellett agysebésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjek: ez bizony fogkő. Megjegyzem, arra kifejezettem emlékszem, hogy olyan termékeket is használtam, amik elméletileg a fogkő képződése ellen lettek kitalálva.

Pár munkatársamtól aztán érdeklődtem, hogy ők mit tesznek a fogkő ellen, mire a legtöbben azt válaszolták, hogy bizony nincs más megoldás, mint a fogkő eltávolítása – ami természetesen fogorvosi rendelőben történik. Rögtön az volt az első kérdésem, hogy ez fájdalmas beavatkozás-e, mire nem túl megnyugtató válaszokat kaptam, hiszen úgy emlékszem, hogy sima kiütéssel a „ki lehet bírni, de tény, hogy fájdalmas” válasz győzedelmeskedett.

Mivel nem szándékoztam hosszú ideig kétségek közt vergődni a fogkő eltávolításával kapcsolatban, nevezetesen, hogy az mennyire fájdalmas vagy nem, ezért az interneten kezdtem kutakodni. Rövid idő alatt rátaláltam a Fogorvos Budapest Fogászati Központra. A fogászati központ honlapján pedig megtaláltam a fogkő eltávolításával kapcsolatos részletes leírást.

Legelőször természetszerűleg arra kerestem rá, hogy valójában ténylegesen mekkora fájdalommal jár ez a beavatkozás. Szerencsére azt a megnyugtató választ találtam, hogy szükség esetén (mivel mindannyian más és más fájdalomküszöbbel rendelkezünk) fájdalomcsillapító injekciót is alkalmaznak, de mindenképpen használnak különféle érzéstelenítőket, hogy az elsősorban nem fájdalomként, hanem inkább kellemetlen érzetként jelentkező tüneteket tompítsák, megszüntessék.

Miután megnyugodtam, alaposabban átnéztem a fogkőre vonatkozó tudnivalókat. Tudomást szereztem arról, hogy azért is veszélyes ez a bizonyos „építmény”, mert könnyen szaporodnak a felületén a különféle kórokozók. Ez káros hatással lehet az immunrendszerünkre és különféle gyulladásokat is elindíthat, tehát a fogkő eltávolítása nem csupán egy esztétikai probléma megszüntetése, hanem jelentős egészségügyi kockázatokat is ki lehet küszöbölni vele.

A dentálhigiénikus által végzett fogkő eltávolításkor egy ultrahangos készüléket használnak, de még egyszerű, „kétkezi” eszközök is használatba kerülhetnek a tökéletes eredmény érdekében. Ha úgy tűnik, hogy csak nagyon nehezen távolíthatók el az elszíneződések, akkor még apró szemcséjű sóval is átfújják a problémás fogfelületeket. Ez a módozat általában tökéletesnek bizonyul.

Az eljárás alkalmával egyenetlenségek keletkezhetnek a fogakon, melyeket egy záró

átsimítással szüntetnek meg. A kezelés végén a dentálhigiéniai szakember személyre szabott tanácsokat ad a fogápolásról annak érdekében, hogy minél inkább kitolódhasson a fogkő eltávolítások közti időszak.

A Fogorvos Budapest Fogászati Klinika szakemberei a páciensek egyéni igényeit és problémáit helyezik előtérbe azzal is, hogy weboldalukon minden eljáráshoz pontos leírást, magyarázatokat találunk.

És persze, ami a legtöbbünket foglalkoztat – még az árakról is tájékozódhatunk. Az időpontkérést telefonon, illetve nagyon egyszerűen, a honlapjukon az „Időpontkérés itt” címszó alatti bejelentkező lapon is megoldhatjuk. Adataink pontos megadása után rövid idő múlva a fogászat fel is veszi velünk a kapcsolatot.