A jogszabályok a kávé világában

Szponzorált tartalom

székhelyszolgáltatás jogszabály
székhelyszolgáltatás jogszabály

Minden vasárnapomat egy presszóval indítom az utcámban található kis kávéüzletben. A tulajdonos nagyon régi barátom. Még az egyetemen ismerkedtünk meg, ugyanazon a szakon tanultunk. Én már akkor is minden egyes vizsgára reggeltől estig tanultam, míg ő csak lazán kezelte a helyzetet.

Már akkor tudta, hogy ha lediplomázik, akkor szeretne egy kávézót nyitni. Az utolsó évünkben elkezdte megtervezni a saját vállalkozását. Mint a legjobb barátja és az évfolyam legjobb tanulója, segítettem neki az erre vonatkozó jogszabályok megértésében és jövőbeli betartatásában.

Rengeteg információt gyűjtöttünk, és az egyik keresgélés során bukkantunk rá a Gross Székhelyben Otthon nevezetű cég weboldalára. Azért is örültünk a találatnak, mivel emlékszem, hogy a kötelező székhely megadásánál a barátom nem akarta a jövőbeli kávézóját megadni, hiszen a hivatalos iratok, hatóságok fogadására inkább egy teljesen más helyet szeretett volna. Mondhatni, nem akarta formális ügyintézéssel megzavarni a kávézója nyugalmát.

A 11 éves tapasztalattal rendelkező, pénzügyileg stabil, Bisnode által minősített cég könnyen átlátható, jól harmonizáló színekkel megalkotott weboldalán a székhelyszolgáltatás jogszabály részletei is megtalálhatóak. A székhelyszolgáltatást kis és nagyobb létszámú cégek is igénybe szokták venni. A legtöbb esetben ezeknek a tevékenységük nem helyhez kötött, vagy csak egyszerűen nem akarnak egy külön ingatlant bérelni ahhoz, hogy fogadják a már említett hivatalos iratokat, hatóságokat. Valljuk be, ez még pluszköltséggel is járna. Ott lenne a bérleti díj, rezsiköltségek, az alkalmazottak fizetése, az iroda biztonságos és egészséges környezetének kialakítása. A székhelyszolgáltatással ezek alól mind mentesülni lehet.

A székhelyszolgáltatás lényegi elemeiről a 7/2017. (VI. 1.) IM rendeletben lehet bővebben olvasni. Az egyik legfontosabb dolog, hogy írásba foglalt megbízási szerződés jöjjön létre a két fél (megbízó és megbízott) között. A szerződést csak határozatlan időre lehet kötni, kivéve, ha maga a cég is csak határozott időre jött létre. Olyan ingatlant lehet csak bejegyeztetni székhelyként, ami a szolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, vagy ahová az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték a megbízott használati jogát.

Van olyan eset is, amikor a kijelölt irodát a szolgáltató is bérli. Ilyenkor az ingatlan tulajdonosának előzetes jóváhagyására van szükség, mely szerint az ingatlant székhelyszolgáltatásra használják, illetve teljesülnie kell három feltétel közül az egyiknek. Az első lehetőség, hogy kézbesítési megbízottként kell bejegyeztetni a megbízottat, a cég cégjegyzék adatai között, a második a két fél között, könyvegyeztetési megbízási viszonynak is fenn kell állnia, a székhelyszolgáltatás tényén kívül, a harmadik pedig, hogy a feleknek jelentős tulajdoni részesedésű vállalkozásoknak, vagy egyéb részesedési viszonyban, illetve a számviteli törvény szerint kapcsolt vállalkozásoknak kell lenniük.

A Gross Székhelyben Otthon weboldalán a székhelyszolgáltatás jogszabályának egyéb rendelkezéseit is ismertetik. Mivel ennek az úgynevezett feladatnak az egyik alapvető eleme az iratmegőrzés, nagyon fontos, hogy a kötött szerződésben bele legyen foglalva, hogy melyek azok az engedélyek, hatósági beszámolók, cégiratok, amelyeket a tulajdonos őriz. Székhelyként kijelölt ingatlanra a megbízottnak úgy kell kihelyezni a cégtáblát, hogy jól látható és olvasható legyen. Külön kiemelik, hogy a hivatalos iratokat és az ingóságokat el kell különíteni, folyamatosan naprakész iratjegyzéket és ingóságjegyzéket kell vezetni róluk. Ez akkor válik igazán fontossá, amikor egy székhelyre több cég is be van jelentve. A szerződés megszűnésével ezeket át kell nyújtani a megbízóknak. A székhelyszolgáltató köteles fogadni a postai küldeményeket, és erről egy napon belül értesíteni a megbízót. Jelen kell lennie egy revízió során, tűrnie kell, és haladéktalanul értesíteni kell az ügyfelét erről a helyzetről.

A barátom nagyon megörült, amikor rátaláltunk a Gross Székhelyben Otthonra. Nemcsak azért, mert rengeteg információval lettünk gazdagabbak, hanem azért is, mert rögtön talált egy olyan lehetőséget, amelyet remélt is.

Nagyon furcsa volt látni, ahogy belekezdett a vállalkozásába. Mindig azt hangoztatta, hogy ő nem akar egy multicég lenni. Hangulatos, barátságos kávézóra vágyott, ahol ismeri az összes vendégét. Csak hát a minőség és a hírnév ezt megcáfolta. Eleinte csak területileg bővítette az üzletét. Nyitott egy nagyobb teraszt, azonban az idő múltával ez nem volt elég. Terjeszkedett más városban is. Nagyon jó volt látni a sikerét, és külön örültem neki, hogy részt vehettem benne.