A hevederzár betét cseréje során mire figyeljünk?

Szponzorált tartalom

hevederzár betét cseréje
hevederzár betét cseréje

Olykor előfordulhat, hogy a hevederzár elromlik, nem működik megfelelően, amit ilyenkor sürgősen meg kell javítani, illetve szükség esetén kicserélni! Kétféle hevederzárbetét típus létezik, mégpedig a fogazott, illetve a lapon mart. Bár gyakori a fogazott változat, alkalmazása, sokkal inkább javasolják a szakemberek a mart hevederzárak használatát. Milyen szerepe van ennek a zárt típusnak? Természetesen ez is egyfajta magasabb védelmet kíván szolgálni, amire a betörők miatt van szükség. Ezért hogyha nem működik megfelelően, muszáj kicserélni. Viszont akármennyire is csábító, ha nem vagyunk jártasak ebben, akkor érdemes inkább szakembert hívni a hevederzár betét cseréje miatt!

Ugyanakkor ezen túl különböző méretek és típusok elérhetőek a kínálatban, emiatt muszáj utánajárni a részleteknek, hiszen könnyen lehetséges, hogy rossz zárbetétet vásárolunk, ami plusz kiadást jelent és még az időnket is feleslegesen veszik el. Persze mind tudjuk, hogy az olcsóbb nem jobb és ez ebben az esetben is érvényes, hiszen a gyenge minőségű alkatrész lehet, hogy kevesebbe kerül, viszont kisebb védelmet is nyújt mivel valószínűleg elavult.

Mit vegyünk figyelembe a hevederzár betét cseréje során? A fogaskerék átmérőjét és a zárbetét méretét, valamint a fogaskerekek fogainak számát mindenképpen. Amennyiben erről a típusról van szó, ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket nem hanyagolhatunk el abban az esetben, amennyiben hevederzár betét cseréje válik szükségessé. Ha házilag állunk neki a cserélnek, akkor vegyük a bátorságot és a kiszerelt hevederzárat vigyük magunkkal a zárszaküzletbe, hogy ott biztosan a megfelelő alkatrészeket kapjuk és ne kelljen találgatni ezeket illetően.

A hevederzár betét általában vagy csavarral vagy lemezzel van rögzítve. Hogyha csavaros rögzítésről beszélünk, akkor számolni kell azzal, hogy a teljes zárat le kell szerelni, hiszen az az ajtóhoz van csavarozva. A lemezes rögzítésnél pedig csak a pajzsot kell eltávolítani, amelyet követően már oda tudunk férni a zárbetéthez.